Followers

Thursday, 11 August 2011

RaMaDhAn kE 4 : SoToNg UDaNg aSaM ReBus


Assalamualaikum wbt,

Layan jek la... resipi next3 time k.. sbb xde mood nak update resipi~ hhahaha~




Friday, 5 August 2011

Blueberry Cheese Tart


Assalamualaikum wbt,


Seperti yang dijanjikan dan ditunggu-tunggu seluruh pelusuk alam (poyo la nuyul....) hahaha... malas nak bebel...tak de idea nak taip sebenarnye, jom la layan......


sila abaikan contengan yg tak cantik tu T__T



✿ RESIPI : Blueberry Cheese Tart ✿

Bahan-bahan Crust :

170 gm butter
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C (kalau guna gred B, pastikan buang sikit telur putih nye..tak nak bg crust terkeras)
300 gm tepung gandum (actually, tepung ni masukkan sampai doh tu boleh bentuk dan tak melekat ye..tak sememstinya 300 gram dah mencukupi ^^ )
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

                    


Cara-cara untuk Crust :
1.Pukul marjerin dan gula. Jangan pukul lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
p/s : 
**kalau nak doh yang baik, simpan semalaman dalam peti sejuk. Nuyul simpan 3jam je... then nak guna keluarkan..lepas 1jam boleh masukkan dalam acuan ^^
**crust ni boleh kita bakar dan simpan dalam bekas kedap udara, next time nak gune boleh terus guna. satu adunan nuyul dapat dalam 80-90biji ^^


Bahan-bahan Cream Cheese :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla

Cara-cara Cream Cheese : 

1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. 
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

KEMUDIAN.....
Picitkan filling blueberry ke dalam crust tadi (guna piping bag bagi memudahkan kita). 
Actually filling ni banyak jual kat kedai2 menjual barang2 kek.. terpulang untuk buat blueberry ke..strawberry ke.... nuyul buat half blueberry..half lagi kosong... sbb nuyul dan sikenit suke kosong je... ^^

Selepas dah letak filling blueberry tadi, Letakkan (guna piping bag) ke dalam crust yang dah ade filling tu. Penuhkan dampai membuncit :P cheese banyak baru sedap dik non~ 
 
OPTIONAL :
Pada sape2 yang terlebih rajin nak main conteng-conteng atas cheese tart, bolehlah buat mcm corak nuyul buat.. nuyul pon tak reti sgt, still berlatih buat corak..dan selalunya hasilnye comot.. huhuh~ (sungguh tak berseni jari jemariku ini..sob3 T__T)

Ambil sesudu dua adunan cream cheese tadi then warnakan dengan warna pilihan..nuyul buh biru, sbb tak de kaler pepel.. :P

Then masukkan dalam piping bad, potong hujung tu sikit je..kalau besar nanti tak cantik.

Then paipkan macam gamba kt bawah kemudian lorekkan gune pencungkil gigi atau lidi satey :P

             
       

Kalau semua dah siap,bakar 5-10 minit pada suhu 170C. Macam mana nak tau dah masak belum?? kalau rasa cheese tu dah tak melekat bila kita sentuh, maka dengan itu secara rasminya cheese tart anda dah masak..dan boleh di ngapp~

Selamat mencuba ^^

RaMaDhAn kE 4 : SpEciAL


Assalamualaikum wbt,


Hambek sekali 2 nuyul post entry..bosan tak? sila la cakap tak.... hahahhaa... semalam nuyul amek cuti sbb nak uruskan baju raya adik3....then memandangkan semalam hari istemewa bg nuyul dan husband, so decide nak masak special sikit utk berbuka puasa.... ^^


So nuyul decide masak Nasi Tomato versi nuyul..dulu panggil ansi tomato, sekarang En Suami suggest tukar nama jadi Nasi Ayam Rempah Nuyul.. hahahahha~ kelas kau maria :P (sila muntah belbaldi2 ok)


Lauk Acar Tomato+Mangga...sbb mangga mak nuyul bawak dari Johor ade lagi, so buatlah sekali..sedapnye masam3 wei.... dengan lauk Ayam Ayamas Masak Merah... merah la sgt...... :P


Utk pencuci mulut, nuyul buat Blueberry Cheese Tart  (Resipi ni Nuyul buat entry lain) ^^ Jom Layan Gambar kt bawah kat bawah. RESIPI ???? Sila klik sini ^^..Jgn lupe tinggal komen dan cadangan ye..


Ni nuyul just gantikan dengan ayam segera Ayamas.. hahahha

sedapnyer la hai..terasa kemasaman tomato dan mangga tu...

febret En Suami dan Si Kecil Adam..serius sedap bangat~


Ok..sekian juadah untuk semalam... ^^

RaMaDhAn kE 3 : AyAm ReMpaH, BenDi GoReNg BeLaCaN & SoToNg KunYit


Assalamualaikum wbt,


heheheh...lame rasenye tak update ape3..sbb bz puasa (cehhh mcm la org lain tak puasa kan? ) tak dela kawan2..nuyul bz sikit lately..tak tahulah ape yg di bz kan... cuma letih kot, kalau bulan puasa ni balik keje adalah waktu paling HORROR...kalau ade hantu, hantu tu kira tak horror la..waktu balik keje bulan pose lagi horror dari hantu.. hahahah~ ape aku merepek ni (dush dush dush)


Sebab? Kenapa? ok3...nuyul jawab..sabor la..kate puasa...hahahahah~
sebabnye JEM yg amat dasyat umpama halilintar akan berlaku... T___T mmg tak suka gile...kaki mcm nak tercabut..mcm nak tetanggal menepuh jem..selalu balik rumah dalam 30minit, tp kalau bulan puasa jadi 1jam lebey...sob3.... dah la bawak kereta manual..dgn baby lagi dalam kereta..tau jek la budak kecik kalau duduk dalam car seats lama3 sure bosan tahap gaban ..lepastu mula la nak ngamuk..nangis... nasib baik puasa, tu lah cabaran nuyul bulan puasa...


Eh?? ni blog masak3 la..bukan blog pengalaman hokeh~ ok la....Actually nuyul nak share resipi simple balik dari keje puasa hari ke3 hari tu..memandangkan sampai rumah dah pukul 6, tak sempat nak pikir lauk susah3..sempat capai ni je then TADAAAAAAAAAAAAA~





Resipi ikhlas : Senduk Nuyul



✿ RESIPI : Ayam Rempah ✿


Bahan-bahan :
Jintan manis
Jintan Putih
Garam
Gula
Kicap 
Serai
Bawang Merah
Bawang Putih

Cara-cara:
1. Semua nuyul tumbuk dan lumurkan pada ayam... biarkan dalam 1jam, then goreng.. sebenarnye sedap aklau perap semalaman, tapi nuyul tak sempat T__T sob3




✿ RESIPI : Sotong Goreng Kunyit ✿

Bahan-bahan :
Sotong
Serbuk Kunyit
Garam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili api (nuyul suke pedas..titik)
1 tangkai lada merah

Cara-cara :
1. Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah, cili api. Goreng semua bahan2 ni sehingga kekuningan ^^
2. Terjunkan Sotong yang dah digaul dengan garam dan kunyit. Goreng semua ni sampai sotong masak.. Jgn goreng lame sgt nanti hilang khasiat sotong tu..heheheh~ ANGKAT dan HIDANG~


✿ RESIPI : Bendi Goreng Belacan ✿


Bahan-bahan :
Bendi dalam 6-7 Tangkai (Di ponong serong)
1 tangkai lada merah
3 tangkai cili api
2 ulas bwg putih
1 ulas bawang besar
Garam
Sedikit belacan


Cara-cara :
1. Tumbuk cili api, lada merah dan belacan.
2. Tumis bawang2 yang dihiris kemudian masukkan bahan yang ditumbuk serta sedikit garam.
3. Agak dah garing, terjunkan Bendi tadi. Goreng sekejap je then angkat..kalau tak nanti bendi layu...hilang khasiat pulak ^^


Simple kan?..itu je yg sempat nuyul buat sebelum waktu berbuka..p/s : sambil nuyul goreng ayam, nuyul sempat adun doh donut :P nantikan resipi next entry ^^...

Monday, 18 July 2011

✿ RoTi JaLa & KaRi AyAm ✿


Assalamualaikum wbt,

Ish ish..ade org sound nuyul sbb tak upload resipi baru..hahahha..lawak kan? ey saya bukan popesenel la..saya uplaod kalau ade resipi baru nak share je (padehal dah lame tak upload sbb kekangan masa).. banyak gamba dalam kamera tp xsempat la cik akak3 sekalian...

Ok now nuyul pilih resipi roti jala yang sempat dijala untuk sarapan ahad semalam. Ini pun bile En Suami merequest nak makan roti jala.. ^^ Nuyul bancuh then die sibuk la nak menebar jala nya. Apa lagi? org nak bantu kite biar jek la.. Bagus jugak ada pembantu ni..hehe..so bila jala dah ade si penebar, nuyul pun ambil alih tugas untuk sediakan kari ayam.. heheh ^^ 

Bila dah siap, hidang dan minum dengan teh 'o' panas3... sedapnyer la weiii~~ ^^ satu adunan ni habis di bantai oleh nuyul dan suami.. si kenit tu makan 3 ketul je.... yang banyak makan tentulah org yg mengidam tu ( En Suami) hahahahah~

Ok dah panjang bebel ni.. jom layan resipi ~

Resipi ikhlas : Senduk Nuyul


✿ RESIPI : Roti Jala ✿

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar (tak nak pakai susu segar boleh ganti dengan air / 1 cwn air + 1cwn susu segar)
1 biji telur
1 sudu garam
pewarna kuning

Cara-cara :
1. Blender semua bahan tadi hingga hancur elok.
2. Boleh tebar atas kuali leper (pan). ^^ Then boleh la gulung atau lipat tiga segi ikut masing3 nyer suke.


✿ RESIPI : Kari Ayam ✿

Bahan-bahan :
setengah ekor ayam (potong kecil)
sepeket santan (nuyul guna santan kotak kecik je)
4 ulas bwng merah
2 ulas bwg putih
2 biji kentang (potong dadu)
daun kari
rempah kari ayam/daging
garam
air

Cara-cara :
1. Tumbuk bwg merah, bwg putih dan tumis bersama-sama daun kari hingga garing.
2. masukkan rempah akri yg dah dibancuh dengan air sikit.
3. Bila rempah dah garing, masukkan santan dan air (air ikut la korang suke kari pekat atau cair)
4. Then masukkan ayam dan kentang serta garam. Biarkan kari masak elok ayam empuk..kentang empuk. Tadaaaa~ boleh hidangkan k.

 

Okies..simple dan mudah kan...???


selamat mencuba... ^^

Monday, 4 July 2011

✿ KeRaBu MaNgGa ✿


Assalamualaikum wbt,


Sambungan dari entry kari ikan sagai ... lauk sampingan untuk dimakan bersama3 kari.. yummy~ dua hari berturut3 buat kerabu mangga... ^^


Layan~



Resipi ikhlas : Senduk Nuyul

✿ Bahan-bahan ✿


4 biji mangga muda (sedang3 kot)
2 batang bunga kantan
5 batang cili api (sape x suka pedas kurangkan, begitu jugak sebaliknya)
1 batang lada merah
1 bawang besar
1 biji limau kasturi
sedikit udang geragau
garam 
gula
**sape suka kacang tanah, boleh tumbuk..nuyul x suke..so tak letak :P


✿ Cara-cara ✿
1. Hiris mangga, bunga kantan, bawang, lada merah, cili api
2. Gaulkan semua bhana dengan garam, gula dan udang geragau dan perahkan sedikit limau kasturi
3. sejukkan dalam fridge sebelum makan..sedap wo0o0o~ slurppp~


p/s : nuyul gaulkan sikit dengan sambal belacan..mmg terangkat la~ :P (ni tips dari mak nuyul)



ENJOY~

✿ kAri iKaN sAgAi ✿


Assalamualaikum wbt,


nak cerita sikit...dari kecik sampai tua bangka nimmg TAK SUKA makan kari ikan.. hahahha~


tapi ade one day tu my mum masak KARI IKAN SAGAI. try la rase... PANGGGGGG !! (bukan kene tampar la) terus jatuh cinta dengan kari ikan sagai... susah nak tengok nuyul tambah ansi 2kali..hari tu bukan 2kali..hampir 3kali.. hahahah..


COP COP !! ikan sagai ikan ape??? kenapa ikan sagai?? hahaha org johor je panggil ikan ni ikan sagai.isi die manis wo0o0..lembut..tekstur die halus...yummy~... hehe~


ade negeri3 panggil ikan ni ikan nyok3...^^ haha..nak tau macam mana rupa ikan nyok3 @ ikan sagai?? sila tanya EN Gugel okey ^^




Percaya x? seekor ikan sagai saiz sederhana habis di baham oleh saya dan en suami.. AJAIB?? sedap wo0o0o0~ pekena pulak dengan kerabu mangga dan sambal belacan.. MasyaAllah... tak terucap dengan kata3 la.. :P


Jom la layan resipi ikan sagai versi nuyul ~

Resipi ikhlas : Senduk Nuyul


keterujaan makan kari ni sampai lupa snap gamba lain..
so layan jek la gamba kari ni dalam periuk.. hahaha~
✿ Bahan-bahan (seekor ikan sagai bersaiz sederhana) ✿


5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
santan (dari sebiji kelapa) - nuyul beli santan dan siap perah kt kedai. bukan santan kotak tau.
daun kari
1 1/2 paket serbuk kari ikan - nuyul suka babas ^^ ..bancuh dengan air sikit
2 biji tomato
4 batang bendi
Lada merah (belah dua)**optional
garam
air


Cara-cara ✿


1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama daun kari. Bila dah bau harum dan kekuning2an, masukkan bancuhan rempah kari dan tumis hingga garing.
3. Dah garing,masukkan santan tadi dan tambah sikit air (x tau nak cakap banyak mana.. nuyul suka pekat3 sikit, sedang3 la.. karang pekat sangat cirbir pulak :P)
4. Terjunkan ikan sagai tadi (potong la ye, jgn pulak terjukan sekor bulat3)
5. Agak3 dah mendidih, masukkan tomato,bendi dan lada merah tadi.
6. Letakkan garam secukup rasa.


Selamat mencuba~

✿ ReD vELvEt CuPpiEs ✿


Assalamualaikum wbt,



huhuhu~ m00d masih agak kurang memberangsangkan...actuallly ni last week punye cuppies..tp sbb last week dilanda angin ribut taufan dekat office :P so terbawak3 kemalasan nak update blog.


Mesti ramai yg tanya angin ribut taufan?? dekat mana?? office dekat mana??
hahaha..biasalah kalau kerja, ade je yg tak akan puas hati dengan kita..lagi3 kalau diri ni kene berlaku adil kpd 2pihak..ceit~
mmg rase sgt susah..haish...lagi3 bile ade org yg suka mencari kesalahan dan xnak hormat org lain~ 


eh okeyla..malas nak cerita panjang3..hehehe~ baik layan resipi cuppies yg comel ni~ ^^ Kak Nor, nuyul izin share ye




Resipi ikhlas : Senduk Nuyul
Resipi Asal : Kak Nor



✿ Bahan-bahan ✿


5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Merah
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu makan bicarbonate of soda 
1 sudu makan cuka makan



Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.


✿ Cara-cara ✿


1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam acuan cuppies, dan bakar dalam 5-10 minit.



CREAM CHEESE :
250 gram krim keju Phillidephia
1/2 cawan whipping cream
sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk




Boleh hias dengan pelbagai cara tau cuppies tu. Nuyul just paipkan creamcheese tu atas cuppies then serbuk cupcake yg nuyul ramas3 bg hancur, ^^ dengan letak potongan badam ... ^^ mmg syedapppp~


nota : kali ni nuyul terlupa icing tu ..so creamcheese agak tawar T__T nasib baik blend rase dgn kemanisan buah cuppies dan almond..heu~ masih syeedap
bekalan ke opis ^^
Selamat mencuba~

Monday, 27 June 2011

✿ StRaWbErrY sHorTcAkE ✿


Assalamualaikum wbt,


Strawberry Shortcake
Mase update resipi ni, yul amsih dalam mood terkejut dan sedih. T___T uwaaaaa
pagi tadi on the way g keje, kereta Yul kene langgar oleh kereta seorang budak perempuan... Ya Allah, bulan ni je dah 2kali kereta dilanggar. Dugaan dan kifarah dosa agaknya.... tak pelah, benda dah jadi, nak cakap lebih3 pun dah tak guna..heu~~ (Tenanglah wahai hati)




Resipi ikhlas : Senduk Nuyul
Resipi Asal : Kak Hana

✿ Bahan-bahan ✿
  • 3 biji telur (size M)
  • 80g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Cream/Filling
  • 400ml whipping cream
  • 30g gula
  • 300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan
✿ Cara-cara ✿


1Panaskan oven suhu 170.
2. Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
3. Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
4. Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. 

contoh bila dah potong
5. Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi.
6. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
7. Sejukkan dalam fridge then baru potong.






Selamat mencuba ~

Tuesday, 21 June 2011

✿ Kek Hawflakes Pelangi ✿



Assalamualaikum wbt,


mood masih dalam kesedihan sbb semua gamab3 dalam handphone kesayagan lenyap... uwaaa.... nak marah pun x guna sbb si kenit saya mmg pakar bab3 godeh henpon mummy die T__T


so kawan3 layan je la resipi kt bawah.. ooopss, FYI kek ni sungguh sedap..lembut..cukup rase masam manis nye. simpan dekat luar (tanpa masuk dalam peti ais) tahan 4-5hari. insyaAllah. ^^




Resipi ikhlas : Senduk Nuyul

✿ Bahan-bahannya ✿ 

220g tepung gandum
220g gula caster
5 biji telor
150ml susu cair
100ml minyak
1 sudu teh baking powder
3 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam halus
Hawflakes secukupnya [kalau xder, boleh ganti dgn Prune]
Pewarna ikut suka
✿ Cara-cara ✿ 

1. Pukul telor bersama esen vanila, garam, ovalette dan gula sehingga kembang

2.Masukkan susu cair dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder ke dalam bancuhan telor tadi, pukul hingga bancuhan sebati dan gebu

3.akhir sekali masukkan minyak dan kacau bancuhan dengan spatula hingga sebati


4.Bahagi bancuhan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan mengikut warna kesukaan masing3

5. sapukan sedikit minyak pada loyang yg telah di alas dgn kertas minyak

6. Tuangkan bancuhan bagi warna yang pertama, ratakan dan susun hawflakes di atasnya, kemudian kukus lebih kurang 5-10minit

7. kemudian tuang bancuhan bagi warna yang berikutnya dan susun  hawflakes lagi.


Ulang langkah 6-7 sampai la semua bancuhan tadi habis.. ^^
Last sekali kukus dlm 15-20minit bia semua adunan msk sepenuhnya...




MOOD : tak sabar nak buat lagi. selamat mencuba ^^

Tuesday, 14 June 2011

✿ GrApE dELiGhtS ✿


Assalamualaikum wbt,

Ermmm xtau nak tulis ape sebenarnye... try buat dessert ni... simple dan senang.. bg nuyul, rase die OK... rupa bentuk OK..
cuma it still tak boleh lawan kelazatan triffle.. hehehe.. En Suami dan si budak kecik pon lebih prefer triffle...

So Layan la resipi kt bawah ni ye semua..coz dah ramai inbox kt FB mintak... huhuh~~

Grape Delights

Resipi Ikhlas : Senduk Nuyul

✿ Bahan A ✿
150ml Air
350ml F&N Grape
30g Gula
10g Gelatin powder (bancuh/larutkan dgn 2sudu air)

✿ Bahan B (Milk Grape)✿
175ml Air
250ml F&N Grape
40g gula
10g Gelatin powder (bancuh/larutkan dgn 2sudu air)
75ml Susu segar/susu cair (yul guna susu segar, and susu ni letak last sekali)

✿ Cara-cara 
1. Masakkan semua bahan A sehingga hampir mendidih dan tuangkan gelatin tadi dan kacau sehingga larut. Tutup api dan asingkan ketepi.

2. Untuk bahan B, sama jugak mcm A. cuma bile dah sejuk sikit, tuangkan susu segar dan kacau sebati.

contoh lapisan yul buat..ade tebal ade nipis..heheh~

3. Sediakan 6-8 gelas/bekas. Tuangkan dalam sesenduk kecil Bahan A kemudian sejukkan dalam fridge (10minit) atau freezer (5minit). sebenarnye depends kat tahap kesejukan peti ais masing3. Then bile dah keras, tuangkan adunan B pulak. kemudian sejukkan. ulang langkah ni sampai la habes...

4. sejukkan dan boleh hidang mcm yul buat. hehehe~

p/s : korang boleh la tukar perisa air tin tu ikut citarasa masing3..hehehe...x semestinya anggur..boleh guna cherry ke..strawberry ke...

Selamat mencuba ^^


Friday, 10 June 2011

✿ PudiNg TeMbiKai ✿


Assalamualaikum wbt,


Puding Tembikai
Rasanya dah lame tak post apa-apa resipi kan? hehehe
ade yang rindu x? (cehhh perasan lebey)


ok lah....lately mmg bz sikit. mcm-mcm hal berlaku.. xcident la.. pergi berjalan-jalan diterengganu la. kenduri la. mmg rindu nak post sumtin, tp tak berkesempatan.


So memandangkan dah lama tak buat dessert, En Suami pun dah bg hint3..maka terhasillah puding tembikai malam tadi and resipi yg diambil mase datang rumah kak nor. he3 biasalah, nuyul musti derhaka sikit dgn resipi adjust ikut tekak sendiri.


Resipi ikhlas : Senduk Nuyul



✿ Bahan-bahan ✿


1 peket agar2 10gm
3 keping roti (buang kulit)
4 cawan air
5 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau






Cara-Cara ✿


1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
2. Sementara tunggu gula dan agar-agar cair,rendam roti (dicarik-carik)ke dalam susu cair

3. Blend halus susu cair,roti dan susu pekat manis.

4. Then bila gula dan agar-agar dah hancur,masukkan bahan 
blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.

5. Kacau semua bahan hingga pekat dan didih sedikit, kemudian tutup api.
6. Sediakan loyang, ambil bancuhan dalam 1 cawan dan warnakan dengan warna hijau kemudian tuang kedalam loyang. biarkan keras sikit. 
7. Ambil dalam setengah cawan kemudian tuangkan ke atas warna hijau yang dah keras td. biarkan ia keras sedikit.
8. Last sekali, baki bancuhan yang tinggal diwarnakan dengan warna merah/merah jambu dan tabur sikit dgn bijan hitam (kalau tak ada, nuyul beli bijan biasa dan goreng tanpa minyak hingga warna die bertukar ke hitam-hitaman). Then tuang ke dalam loyang tadi.


9. Biarkan sejuk kemudian masuk lah dalam peti ais..bila sejuk boleh potong-potong dan makan.. syedappppp~~




Selamat mencuba semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿