Followers

Wednesday 20 April 2011

✿ Mee Goreng Basah Seafood ✿


Assalamualaikum wbt,


Sedapnya masih terasa kat tekak walaupun makannya malam td... poyo x? ^^
percaya tak yul masak sekilo mi utk 2 org makan... hahahha... masing3 perut ade biawak.. eh.. ade komodo.... tau ke komodo tu ape? tanya la encik gugel kalau nak tau...


dah la.., tak nak bebel banyak3... layan je resipi kt bawah...


Mee Goreng Basah Seafood
Resipi ikhlas : Senduk Nuyul


✿ Bahan-bahan ✿


sebungkus mee kuning 
1 ulas bawang besar (yul suke letak stgh bwg holland, stgh bwg besar)
3 ulas bawang putih (ni guna saiz besar, kalau kecil guna 5biji -cincang ye)
5 tangkai cili api
sos tiram
sos cili
kicap manis (prefer JALEN ^^)
15 ekor udang harimau (atau mane3 spesis udang besar)
6 ekor sotong
cendawan butang *optional
setengah batang carrot
daun bawang 
daun sup 
sebatang lada merah
garam
air




Close Up



✿ Cara-cara ✿


1. Tumiskan bawang besar (hiris) , bawang putih (cincang) dan cili api (belah dua memanjang) hingga kekuningan. 
2. Masukkan udang (buang muncung) dan sotong (kelar petak3..ikut suka nak mcm mana) dan tunggu sehingga udang bertukar warna. 
3. Kemudian masukkan sos tiram (ni yul letak dalam 8-10 sudu makan), sos cili (2 sudu makan), kicap manis (ikut... sbb yul main tuang je) dan tambahkan sedikit air (air pun pastikan ikut selera masing3 nak basah dan pekat macam mana kuah tu) serta garam (ikut suka masing3 nak masin takat mana) . Biarkan didih sebentar.
4. Terjunkan mee kuning dan gaul rata. Masukkan carrot dan cendawan butang (potong 4)  ke dalam kuali. Agak3 mee dah lembut sikit, masukkan hirisan daun sup, daun bawang serta lada merah. (letakkan tomato kalau suka-belah 4) 
5. Jgn terlalu lama kacau, angkat dan hidang.




panas dalam kuali ~~

Selamat Mencuba ~

0 pEnGkRiTiK:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿