Followers

Monday 16 May 2011

✿ NaSi ToMaTo, AyAm maSak MeRaH & aCaR tOmaTo ✿


Assalamualaikum wbt,


alhamdulillah..akhirnya sempat nak menconteng resipi. Dah lame tak menconteng. he3.. Janji nak update resipi, tp tak berkesempatan. Lagi3 last week blogger buat hal, mmg wassalam la nak update. huhuh~~ ok layan je resipi nasi tomato version yul k... ^^


Resipi ikhlas : Senduk Nuyul





✿ Bahan-bahan ✿


:: Nasi Tomato ::


setengah ekor ayam (potong kecil)
sepeket rempah kari ayam/daging
setengah tin susu cair
3 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
3 biji bwg putih
garam
bunga lawang
kulit kayu manis
majerin/planta untuk menggoreng
**kacang panjang, kismis, gajus (optional)


:: Cara-cara  ::
1. hiris bwg besar,bwg merah,bwg putih.
2. panaskan planta/majerin kemudian tumis bunga lawang dan kulit kayu manis dan hirisan2 bawang td sehingga naik bau dan kekuning2an.
3. masukkan rempah kari dan tunggu sehingga garing sedikit then masukkan ayam. masak sehingga yaam empuk (tambah air la ye nak bg ayam empok..kalau x jawabnya hangit la ayam tu :P)
4. after ayam dah empok, tuang semua yg dah dimasak ke dalam beras yg dah dibasuh, letakkan susu cair, garam. Tambah kan air dan sukat mcm masak nasi biasa.
5. Bila nasi dah hampir masak, gaul3 bagi rata then masukkan kacang panjang yg dipotong pendek3, gajus dan kismis ikut suke. Biarkan sehingga nasi masak. 


?? kenapa tak de tomato dalam ansi ni?? heheheh.. itulah namenye nasi tomato versi nuyul.. hahahahha ^^




:: Ayam Masak Merah ::


Ayam (goreng separuh masak ye)
Cili Kisar
Sos Tomato
1 biji setengah bwg besar
5 biji bwg merah
4 biji bwg putih
seinchi halia
3 batang serai (ketuk)
garam
gula
daun sup


:: Cara- cara ::
1. Kisar bawang-bawang dan halia
2. Tumiskan serai kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik bau dan kekuning-kuningan.
3. kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing. (depens u olls nak pedas or biasa3 je ok. kalau nak pedas, extrakan la cili tu)
4. Bila semua dah garing masukkan sos tomato dan air...tunggu didih sikit then terjunkan ayam yg dah digoreng separuh masak.
5. masukkan garam gula secukup rasa. adjust3 la rasa ikut tekak masing3. heheh3
6. bila ayam dah masak semua, hiriskan daun sup dan masukkan kedalam ayam tadi. gaul3 sikit dan boleh angkat.




:: Acar Tomato ::


Tomato
bawang besar
cili api
cili merah
garam
gula


:: Cara-cara ::
Hiriskan tomato, bwg besar, cili merah dan cili api kemudian gaul dgn garam gula. dan simpan di dalam peti sejuk. Nak makan baru ceduk dan hidang.




Sekian je resipi nuyul..kwang3..gile simple...tapi percayalah mmg
nasi tu nak mkn macam tu je pon boleh sbb dah cukup rase dgn ayam, rempah dan sayur2 dalam tu.. heheheh~~ tapi kalau pekena dengan ayam masak merah dan acar tomato tu lg UMMMPHHH... :D


Selamat mencuba ^^

0 pEnGkRiTiK:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿