Followers

Friday 5 August 2011

RaMaDhAn kE 3 : AyAm ReMpaH, BenDi GoReNg BeLaCaN & SoToNg KunYit


Assalamualaikum wbt,


heheheh...lame rasenye tak update ape3..sbb bz puasa (cehhh mcm la org lain tak puasa kan? ) tak dela kawan2..nuyul bz sikit lately..tak tahulah ape yg di bz kan... cuma letih kot, kalau bulan puasa ni balik keje adalah waktu paling HORROR...kalau ade hantu, hantu tu kira tak horror la..waktu balik keje bulan pose lagi horror dari hantu.. hahahah~ ape aku merepek ni (dush dush dush)


Sebab? Kenapa? ok3...nuyul jawab..sabor la..kate puasa...hahahahah~
sebabnye JEM yg amat dasyat umpama halilintar akan berlaku... T___T mmg tak suka gile...kaki mcm nak tercabut..mcm nak tetanggal menepuh jem..selalu balik rumah dalam 30minit, tp kalau bulan puasa jadi 1jam lebey...sob3.... dah la bawak kereta manual..dgn baby lagi dalam kereta..tau jek la budak kecik kalau duduk dalam car seats lama3 sure bosan tahap gaban ..lepastu mula la nak ngamuk..nangis... nasib baik puasa, tu lah cabaran nuyul bulan puasa...


Eh?? ni blog masak3 la..bukan blog pengalaman hokeh~ ok la....Actually nuyul nak share resipi simple balik dari keje puasa hari ke3 hari tu..memandangkan sampai rumah dah pukul 6, tak sempat nak pikir lauk susah3..sempat capai ni je then TADAAAAAAAAAAAAA~





Resipi ikhlas : Senduk Nuyul



✿ RESIPI : Ayam Rempah ✿


Bahan-bahan :
Jintan manis
Jintan Putih
Garam
Gula
Kicap 
Serai
Bawang Merah
Bawang Putih

Cara-cara:
1. Semua nuyul tumbuk dan lumurkan pada ayam... biarkan dalam 1jam, then goreng.. sebenarnye sedap aklau perap semalaman, tapi nuyul tak sempat T__T sob3




✿ RESIPI : Sotong Goreng Kunyit ✿

Bahan-bahan :
Sotong
Serbuk Kunyit
Garam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili api (nuyul suke pedas..titik)
1 tangkai lada merah

Cara-cara :
1. Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah, cili api. Goreng semua bahan2 ni sehingga kekuningan ^^
2. Terjunkan Sotong yang dah digaul dengan garam dan kunyit. Goreng semua ni sampai sotong masak.. Jgn goreng lame sgt nanti hilang khasiat sotong tu..heheheh~ ANGKAT dan HIDANG~


✿ RESIPI : Bendi Goreng Belacan ✿


Bahan-bahan :
Bendi dalam 6-7 Tangkai (Di ponong serong)
1 tangkai lada merah
3 tangkai cili api
2 ulas bwg putih
1 ulas bawang besar
Garam
Sedikit belacan


Cara-cara :
1. Tumbuk cili api, lada merah dan belacan.
2. Tumis bawang2 yang dihiris kemudian masukkan bahan yang ditumbuk serta sedikit garam.
3. Agak dah garing, terjunkan Bendi tadi. Goreng sekejap je then angkat..kalau tak nanti bendi layu...hilang khasiat pulak ^^


Simple kan?..itu je yg sempat nuyul buat sebelum waktu berbuka..p/s : sambil nuyul goreng ayam, nuyul sempat adun doh donut :P nantikan resipi next entry ^^...

0 pEnGkRiTiK:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿