Followers

Tuesday 22 March 2011

✿ SteW dAgiNg ✿


Assalamualaikum wbt,


Memandangkan nuyul cuti lama, so bolehlah nuyul main masak3 kt dapur tu. Bila kenit aka Adam dah g skool, nuyul pon bolehlah masak dengan hati yg senang.. eh, bukan selama ni xsenang, cuma banyak sgt pembantu nak tolong. he3 ^_^


okeh, menu lunch hari ni nuyul masak STEW DAGING.. actually resipi ni nuyul belajar dari Kak Hana...


 

cuma ada tukar sikit3 je ikut tekak nuyul... he3 sedap sgt stew daging ni, lagi3 kalau makan dengan nasi panas3.. mmg marbelessss la... ^_^


okeh jom jengah resipi kat bawah..bebel panjang3 p0n x gune, korang mesti scroll terus ke resipi bawah :P


Resipi ikhlas dari : Senduk Nuyul


1st Step : Kene sediakan pes bawang


✿ Bahan-bahan ✿
  • 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris (nuyul buat dalam 5bj)
  • 300 gm bawang putih ~ belah dua (nuyul buat dalam 1 labu)
  • 1/2 liter minyak atau secukupnya
✿ Cara-cara ✿
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
  • Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
  • Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
  • Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
  • Pes bawang ini boleh disimpan....simpan dalam botol dan simpan dalam peti ais.


 

 2nd Step : Stew Daging
✿ Bahan-bahan ✿
  • 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
  • 2 biji bawang besar ~ potong dadu
  • 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
  • 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
  • 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
  • 2 biji kentang ~ belah 4
  • 2 helai daun bay *optional* (nuyul xletak pon sbb susah nak cari daun ni)
  • 2 sudu tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam (nuyul bubuh dekat 2 sudu besar.. sbb suke pedas3 sikit)
  • Garam dan gula
  • Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya.
✿ Cara-cara ✿
  • Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.

  • Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
  • Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit). nuyul masak dalam 45 minit je.... guna periuk biasa...
  • Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.







✿ TIPS ✿ Kak Hana pernah pesan, kalau tak nak guna sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan boleh replace dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
Thanks kak hana resipi sedap ni ^_^ adam mmg suke sgt3...

SELAMAT MENCUBA ^^

0 pEnGkRiTiK:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿