Followers

Friday 8 April 2011

✿ TriPPLe sTrAwBeRRy ChEeSe CAkE ✿


Assalamualikum wbt,


Semalam menjengah rumah kak nor, then tengah jalan2 tu nampak la kak nor punye kek..masyaAllah sedapnye. Kebetulan mak abah dan adik3 jadi nak dtg KL minggu ni.. so mmg sedang elok la buat... dapat jamu kt diorang.


Ni yul share resipi daripada rumah kak nor. Ade derhaka sikit kt resipi :P


Resipi Ikhlas : Senduk Nuyul
Resipi Asal : Kak Nor





✿ Bahan-bahan ✿




Bahan A (base)

250gm cream cracker (yul guna munchys)
200gm butter
3 sudu besar gula

Bahan B (cheese)
500gm cream cheese
350ml whipping cream
350gm gula icing
1 sudu kecik strawberry paste
1 1/2 sudu besar gelatin (yul guna halagel punye ^^)
100ml air

Bahan C (topping)
75ml air
1 sudu besar gelatin yul guna halagel punye ^^)
1/3 cawan strawberry filling (xde..so yul ganti dengan 2sudu besar strawberry paste)
1/2 cawan air
3/4 cawan buah strawberi

Sedikit buah strawberi utk hiasan




 Cara-Cara ✿



bahan A

1. Cairkan butter.
2. Blend biskut dalam blender hingga halus dan Gaulkan dengan butter.
3. Masukkan adunan biskut ni ke dalam loyang dan tekan biar kemas dan padat. (yul guna loyang yang boleh tolak bwh die ^^ xtau ape name)

4.Sejukkan dalam peti ais utk 1/2 jam.



bahan B
1. Masukkan gelatin ke dalam air.
2. Panaskan dengan cara dobule boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
3. Pukul whipping cream hingga gebu dan pekat.

  
4. Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan strawberry paste hingga gula hancur dan adunan menjadi gebu.

5. Masukkan adunan gelatin dan pukul lagi hingga sebati.
6. Tuangkan adunan cream cheese ke dalam adunan whipping cream. Gaul dgn whisk hingga rata dan sebati.
7. Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan adunan cheese kedalamnya. Ratakan.

8. Sejukkan dalam peti ais 2 - 3jam utk proses beku sepenuhnya.(derhaka lagi, yul sejukkan 1 stgh jam je ^^)

bahan C
1. Masukkan gelatin ke dalam 75 ml air dan panaskan dgn kaedah double boiler. Kacau hingga gelatin larut.
2. Kisar buah strawberi dgn 1/2 cawan air. Tak perlu terlalu halus.
3. Tuangkan ke dalam adunan gelatin.
4. Masukkan juga strawberry paste dan kacau hingga sebati.
5. Keluarkan loyang berisi adunan cheese dari peti sejuk dan aturkan buah strawberi ke atasnya.



5. Tuangkan adunan topping dan ratakan.

6. Masukkan kembali dalam peti sejuk.

Bila adunan dah betul2 sejuk boleh lah dipotong dan hidangkan.

comot sikit ye ^^





potong dan makan ^^
sungguh sedap taw... ^^ cubalah ye....

0 pEnGkRiTiK:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿