Followers

Monday 27 June 2011

✿ StRaWbErrY sHorTcAkE ✿


Assalamualaikum wbt,


Strawberry Shortcake
Mase update resipi ni, yul amsih dalam mood terkejut dan sedih. T___T uwaaaaa
pagi tadi on the way g keje, kereta Yul kene langgar oleh kereta seorang budak perempuan... Ya Allah, bulan ni je dah 2kali kereta dilanggar. Dugaan dan kifarah dosa agaknya.... tak pelah, benda dah jadi, nak cakap lebih3 pun dah tak guna..heu~~ (Tenanglah wahai hati)




Resipi ikhlas : Senduk Nuyul
Resipi Asal : Kak Hana

✿ Bahan-bahan ✿
  • 3 biji telur (size M)
  • 80g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Cream/Filling
  • 400ml whipping cream
  • 30g gula
  • 300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan
✿ Cara-cara ✿


1Panaskan oven suhu 170.
2. Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
3. Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
4. Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. 

contoh bila dah potong
5. Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi.
6. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
7. Sejukkan dalam fridge then baru potong.






Selamat mencuba ~

Tuesday 21 June 2011

✿ Kek Hawflakes Pelangi ✿



Assalamualaikum wbt,


mood masih dalam kesedihan sbb semua gamab3 dalam handphone kesayagan lenyap... uwaaa.... nak marah pun x guna sbb si kenit saya mmg pakar bab3 godeh henpon mummy die T__T


so kawan3 layan je la resipi kt bawah.. ooopss, FYI kek ni sungguh sedap..lembut..cukup rase masam manis nye. simpan dekat luar (tanpa masuk dalam peti ais) tahan 4-5hari. insyaAllah. ^^




Resipi ikhlas : Senduk Nuyul

✿ Bahan-bahannya ✿ 

220g tepung gandum
220g gula caster
5 biji telor
150ml susu cair
100ml minyak
1 sudu teh baking powder
3 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam halus
Hawflakes secukupnya [kalau xder, boleh ganti dgn Prune]
Pewarna ikut suka
✿ Cara-cara ✿ 

1. Pukul telor bersama esen vanila, garam, ovalette dan gula sehingga kembang

2.Masukkan susu cair dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder ke dalam bancuhan telor tadi, pukul hingga bancuhan sebati dan gebu

3.akhir sekali masukkan minyak dan kacau bancuhan dengan spatula hingga sebati


4.Bahagi bancuhan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan mengikut warna kesukaan masing3

5. sapukan sedikit minyak pada loyang yg telah di alas dgn kertas minyak

6. Tuangkan bancuhan bagi warna yang pertama, ratakan dan susun hawflakes di atasnya, kemudian kukus lebih kurang 5-10minit

7. kemudian tuang bancuhan bagi warna yang berikutnya dan susun  hawflakes lagi.


Ulang langkah 6-7 sampai la semua bancuhan tadi habis.. ^^
Last sekali kukus dlm 15-20minit bia semua adunan msk sepenuhnya...




MOOD : tak sabar nak buat lagi. selamat mencuba ^^

Tuesday 14 June 2011

✿ GrApE dELiGhtS ✿


Assalamualaikum wbt,

Ermmm xtau nak tulis ape sebenarnye... try buat dessert ni... simple dan senang.. bg nuyul, rase die OK... rupa bentuk OK..
cuma it still tak boleh lawan kelazatan triffle.. hehehe.. En Suami dan si budak kecik pon lebih prefer triffle...

So Layan la resipi kt bawah ni ye semua..coz dah ramai inbox kt FB mintak... huhuh~~

Grape Delights

Resipi Ikhlas : Senduk Nuyul

✿ Bahan A ✿
150ml Air
350ml F&N Grape
30g Gula
10g Gelatin powder (bancuh/larutkan dgn 2sudu air)

✿ Bahan B (Milk Grape)✿
175ml Air
250ml F&N Grape
40g gula
10g Gelatin powder (bancuh/larutkan dgn 2sudu air)
75ml Susu segar/susu cair (yul guna susu segar, and susu ni letak last sekali)

✿ Cara-cara 
1. Masakkan semua bahan A sehingga hampir mendidih dan tuangkan gelatin tadi dan kacau sehingga larut. Tutup api dan asingkan ketepi.

2. Untuk bahan B, sama jugak mcm A. cuma bile dah sejuk sikit, tuangkan susu segar dan kacau sebati.

contoh lapisan yul buat..ade tebal ade nipis..heheh~

3. Sediakan 6-8 gelas/bekas. Tuangkan dalam sesenduk kecil Bahan A kemudian sejukkan dalam fridge (10minit) atau freezer (5minit). sebenarnye depends kat tahap kesejukan peti ais masing3. Then bile dah keras, tuangkan adunan B pulak. kemudian sejukkan. ulang langkah ni sampai la habes...

4. sejukkan dan boleh hidang mcm yul buat. hehehe~

p/s : korang boleh la tukar perisa air tin tu ikut citarasa masing3..hehehe...x semestinya anggur..boleh guna cherry ke..strawberry ke...

Selamat mencuba ^^


Friday 10 June 2011

✿ PudiNg TeMbiKai ✿


Assalamualaikum wbt,


Puding Tembikai
Rasanya dah lame tak post apa-apa resipi kan? hehehe
ade yang rindu x? (cehhh perasan lebey)


ok lah....lately mmg bz sikit. mcm-mcm hal berlaku.. xcident la.. pergi berjalan-jalan diterengganu la. kenduri la. mmg rindu nak post sumtin, tp tak berkesempatan.


So memandangkan dah lama tak buat dessert, En Suami pun dah bg hint3..maka terhasillah puding tembikai malam tadi and resipi yg diambil mase datang rumah kak nor. he3 biasalah, nuyul musti derhaka sikit dgn resipi adjust ikut tekak sendiri.


Resipi ikhlas : Senduk Nuyul



✿ Bahan-bahan ✿


1 peket agar2 10gm
3 keping roti (buang kulit)
4 cawan air
5 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau






Cara-Cara ✿


1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
2. Sementara tunggu gula dan agar-agar cair,rendam roti (dicarik-carik)ke dalam susu cair

3. Blend halus susu cair,roti dan susu pekat manis.

4. Then bila gula dan agar-agar dah hancur,masukkan bahan 
blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.

5. Kacau semua bahan hingga pekat dan didih sedikit, kemudian tutup api.
6. Sediakan loyang, ambil bancuhan dalam 1 cawan dan warnakan dengan warna hijau kemudian tuang kedalam loyang. biarkan keras sikit. 
7. Ambil dalam setengah cawan kemudian tuangkan ke atas warna hijau yang dah keras td. biarkan ia keras sedikit.
8. Last sekali, baki bancuhan yang tinggal diwarnakan dengan warna merah/merah jambu dan tabur sikit dgn bijan hitam (kalau tak ada, nuyul beli bijan biasa dan goreng tanpa minyak hingga warna die bertukar ke hitam-hitaman). Then tuang ke dalam loyang tadi.


9. Biarkan sejuk kemudian masuk lah dalam peti ais..bila sejuk boleh potong-potong dan makan.. syedappppp~~




Selamat mencuba semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿