Assalamualaikum wbt,
Memandangkan nuyul cuti lama, so bolehlah nuyul main masak3 kt dapur tu. Bila kenit aka Adam dah g skool, nuyul pon bolehlah masak dengan hati yg senang.. eh, bukan selama ni xsenang, cuma banyak sgt pembantu nak tolong. he3 ^_^
okeh, menu lunch hari ni nuyul masak STEW DAGING.. actually resipi ni nuyul belajar dari Kak Hana...
okeh jom jengah resipi kat bawah..bebel panjang3 p0n x gune, korang mesti scroll terus ke resipi bawah :P
Resipi ikhlas dari : Senduk Nuyul
1st Step : Kene sediakan pes bawang
✿ Bahan-bahan ✿
- 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris (nuyul buat dalam 5bj)
- 300 gm bawang putih ~ belah dua (nuyul buat dalam 1 labu)
- 1/2 liter minyak atau secukupnya
✿ Cara-cara ✿
- Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
- Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
- Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
- Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
- Pes bawang ini boleh disimpan....simpan dalam botol dan simpan dalam peti ais.
✿ Bahan-bahan ✿
- 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
- 2 biji bawang besar ~ potong dadu
- 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
- 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
- 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
- 2 biji kentang ~ belah 4
- 2 helai daun bay *optional* (nuyul xletak pon sbb susah nak cari daun ni)
- 2 sudu tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam (nuyul bubuh dekat 2 sudu besar.. sbb suke pedas3 sikit)
- Garam dan gula
- Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya.
✿ Cara-cara ✿
- Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
- Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit). nuyul masak dalam 45 minit je.... guna periuk biasa...
- Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
✿ TIPS ✿ Kak Hana pernah pesan, kalau tak nak guna sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan boleh replace dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
Thanks kak hana resipi sedap ni ^_^ adam mmg suke sgt3...
SELAMAT MENCUBA ^^
0 pEnGkRiTiK:
Post a Comment