Assalamualaikum wbt,
mmg favourite kek batik ni... meh la kawan-kawan cuba... ^^
Resipi Ikhlas : Senduk Nuyul
Resipi Asal : Kak Hana
✿ Bahan-bahan ✿
250g @ 1 paket biskut merie
200g @ 1 paket milo
3/4 tin susu pekat (sbb milo dah manis)
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
150g butter
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil nescaffe - optional
2 sudu besar air panas (ni nak bg kek batik tu moist)
✿ Cara-Cara ✿
1.Sediakan loyang dan alas dengan kertas minyak. make sure kertas minyak tu bg lebih sikit dari loyang sbb nanti senang nak keluarkan kek bila dah siap.
2. Satukan semua bahan ke dalam kuali kecuali BUTTER. Masak dengan api yang perlahan sehingga semua bahan sebati.
3.Masukkan butter dan kacau lagi sehingga sebati. Matikan api.
4.Cedok sesenduk adunan dan ratakan dalam loyang, kemudian susun biskut merrie tadi. Ulang langkah ini sehingga adunan habis. **pastikan lapisan atas sekali adalah adunan coklat tadi ye ^^
**nak tengok mcm mana susun biskut tu bila potong jadi cantik, KLIK SINI
5.Tekan laspisan terakhir dengan lebihan kertas minyak tadi. Jgn kuat3 tau, nanti pecah biskut3 tu.. he3.. kemudian simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam
**nuyul selalu buat malam, so simpan semalaman, esok boleh potong dan hidang..
potong cumel3 je sbb senang masuk mulut ngapp~~ |
Selamat mencuba.. kali ni lupa nak snap gamba step by step T_T
0 pEnGkRiTiK:
Post a Comment