Followers

Thursday 11 August 2011

RaMaDhAn kE 4 : SoToNg UDaNg aSaM ReBus


Assalamualaikum wbt,

Layan jek la... resipi next3 time k.. sbb xde mood nak update resipi~ hhahaha~




Friday 5 August 2011

Blueberry Cheese Tart


Assalamualaikum wbt,


Seperti yang dijanjikan dan ditunggu-tunggu seluruh pelusuk alam (poyo la nuyul....) hahaha... malas nak bebel...tak de idea nak taip sebenarnye, jom la layan......


sila abaikan contengan yg tak cantik tu T__T



✿ RESIPI : Blueberry Cheese Tart ✿

Bahan-bahan Crust :

170 gm butter
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C (kalau guna gred B, pastikan buang sikit telur putih nye..tak nak bg crust terkeras)
300 gm tepung gandum (actually, tepung ni masukkan sampai doh tu boleh bentuk dan tak melekat ye..tak sememstinya 300 gram dah mencukupi ^^ )
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

                    


Cara-cara untuk Crust :
1.Pukul marjerin dan gula. Jangan pukul lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
p/s : 
**kalau nak doh yang baik, simpan semalaman dalam peti sejuk. Nuyul simpan 3jam je... then nak guna keluarkan..lepas 1jam boleh masukkan dalam acuan ^^
**crust ni boleh kita bakar dan simpan dalam bekas kedap udara, next time nak gune boleh terus guna. satu adunan nuyul dapat dalam 80-90biji ^^


Bahan-bahan Cream Cheese :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla

Cara-cara Cream Cheese : 

1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. 
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

KEMUDIAN.....
Picitkan filling blueberry ke dalam crust tadi (guna piping bag bagi memudahkan kita). 
Actually filling ni banyak jual kat kedai2 menjual barang2 kek.. terpulang untuk buat blueberry ke..strawberry ke.... nuyul buat half blueberry..half lagi kosong... sbb nuyul dan sikenit suke kosong je... ^^

Selepas dah letak filling blueberry tadi, Letakkan (guna piping bag) ke dalam crust yang dah ade filling tu. Penuhkan dampai membuncit :P cheese banyak baru sedap dik non~ 
 
OPTIONAL :
Pada sape2 yang terlebih rajin nak main conteng-conteng atas cheese tart, bolehlah buat mcm corak nuyul buat.. nuyul pon tak reti sgt, still berlatih buat corak..dan selalunya hasilnye comot.. huhuh~ (sungguh tak berseni jari jemariku ini..sob3 T__T)

Ambil sesudu dua adunan cream cheese tadi then warnakan dengan warna pilihan..nuyul buh biru, sbb tak de kaler pepel.. :P

Then masukkan dalam piping bad, potong hujung tu sikit je..kalau besar nanti tak cantik.

Then paipkan macam gamba kt bawah kemudian lorekkan gune pencungkil gigi atau lidi satey :P

             
       

Kalau semua dah siap,bakar 5-10 minit pada suhu 170C. Macam mana nak tau dah masak belum?? kalau rasa cheese tu dah tak melekat bila kita sentuh, maka dengan itu secara rasminya cheese tart anda dah masak..dan boleh di ngapp~

Selamat mencuba ^^

RaMaDhAn kE 4 : SpEciAL


Assalamualaikum wbt,


Hambek sekali 2 nuyul post entry..bosan tak? sila la cakap tak.... hahahhaa... semalam nuyul amek cuti sbb nak uruskan baju raya adik3....then memandangkan semalam hari istemewa bg nuyul dan husband, so decide nak masak special sikit utk berbuka puasa.... ^^


So nuyul decide masak Nasi Tomato versi nuyul..dulu panggil ansi tomato, sekarang En Suami suggest tukar nama jadi Nasi Ayam Rempah Nuyul.. hahahahha~ kelas kau maria :P (sila muntah belbaldi2 ok)


Lauk Acar Tomato+Mangga...sbb mangga mak nuyul bawak dari Johor ade lagi, so buatlah sekali..sedapnye masam3 wei.... dengan lauk Ayam Ayamas Masak Merah... merah la sgt...... :P


Utk pencuci mulut, nuyul buat Blueberry Cheese Tart  (Resipi ni Nuyul buat entry lain) ^^ Jom Layan Gambar kt bawah kat bawah. RESIPI ???? Sila klik sini ^^..Jgn lupe tinggal komen dan cadangan ye..


Ni nuyul just gantikan dengan ayam segera Ayamas.. hahahha

sedapnyer la hai..terasa kemasaman tomato dan mangga tu...

febret En Suami dan Si Kecil Adam..serius sedap bangat~


Ok..sekian juadah untuk semalam... ^^

RaMaDhAn kE 3 : AyAm ReMpaH, BenDi GoReNg BeLaCaN & SoToNg KunYit


Assalamualaikum wbt,


heheheh...lame rasenye tak update ape3..sbb bz puasa (cehhh mcm la org lain tak puasa kan? ) tak dela kawan2..nuyul bz sikit lately..tak tahulah ape yg di bz kan... cuma letih kot, kalau bulan puasa ni balik keje adalah waktu paling HORROR...kalau ade hantu, hantu tu kira tak horror la..waktu balik keje bulan pose lagi horror dari hantu.. hahahah~ ape aku merepek ni (dush dush dush)


Sebab? Kenapa? ok3...nuyul jawab..sabor la..kate puasa...hahahahah~
sebabnye JEM yg amat dasyat umpama halilintar akan berlaku... T___T mmg tak suka gile...kaki mcm nak tercabut..mcm nak tetanggal menepuh jem..selalu balik rumah dalam 30minit, tp kalau bulan puasa jadi 1jam lebey...sob3.... dah la bawak kereta manual..dgn baby lagi dalam kereta..tau jek la budak kecik kalau duduk dalam car seats lama3 sure bosan tahap gaban ..lepastu mula la nak ngamuk..nangis... nasib baik puasa, tu lah cabaran nuyul bulan puasa...


Eh?? ni blog masak3 la..bukan blog pengalaman hokeh~ ok la....Actually nuyul nak share resipi simple balik dari keje puasa hari ke3 hari tu..memandangkan sampai rumah dah pukul 6, tak sempat nak pikir lauk susah3..sempat capai ni je then TADAAAAAAAAAAAAA~





Resipi ikhlas : Senduk Nuyul



✿ RESIPI : Ayam Rempah ✿


Bahan-bahan :
Jintan manis
Jintan Putih
Garam
Gula
Kicap 
Serai
Bawang Merah
Bawang Putih

Cara-cara:
1. Semua nuyul tumbuk dan lumurkan pada ayam... biarkan dalam 1jam, then goreng.. sebenarnye sedap aklau perap semalaman, tapi nuyul tak sempat T__T sob3




✿ RESIPI : Sotong Goreng Kunyit ✿

Bahan-bahan :
Sotong
Serbuk Kunyit
Garam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili api (nuyul suke pedas..titik)
1 tangkai lada merah

Cara-cara :
1. Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah, cili api. Goreng semua bahan2 ni sehingga kekuningan ^^
2. Terjunkan Sotong yang dah digaul dengan garam dan kunyit. Goreng semua ni sampai sotong masak.. Jgn goreng lame sgt nanti hilang khasiat sotong tu..heheheh~ ANGKAT dan HIDANG~


✿ RESIPI : Bendi Goreng Belacan ✿


Bahan-bahan :
Bendi dalam 6-7 Tangkai (Di ponong serong)
1 tangkai lada merah
3 tangkai cili api
2 ulas bwg putih
1 ulas bawang besar
Garam
Sedikit belacan


Cara-cara :
1. Tumbuk cili api, lada merah dan belacan.
2. Tumis bawang2 yang dihiris kemudian masukkan bahan yang ditumbuk serta sedikit garam.
3. Agak dah garing, terjunkan Bendi tadi. Goreng sekejap je then angkat..kalau tak nanti bendi layu...hilang khasiat pulak ^^


Simple kan?..itu je yg sempat nuyul buat sebelum waktu berbuka..p/s : sambil nuyul goreng ayam, nuyul sempat adun doh donut :P nantikan resipi next entry ^^...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Copyright © 2011 sPeciAL f0r ✿ SeNdUk NuYuL ✿